Brandvarnare
.
Brandvarnare – en komplett guide
En brandvarnare är en avgörande säkerhetsanordning som detekterar rök och varningssignaler för att skydda dig och din familj från farliga bränder. I denna omfattande guide kommer vi att utforska de olika typerna av brandvarnare och vad som skiljer dem åt. Vi kommer att hjälpa dig att avgöra vilken typ av brandvarnare som bäst passar för ditt hem och dina specifika behov samt hur många du behöver och var du bör placera dem. Med vår expertis och vägledning kommer du att kunna fatta informerade beslut för att säkerställa din och din familjs trygghet mot brandrisker.
.
Innehåll i artikeln
.
Placering av brandvarnare
En brandvarnare skall alltid sitta i högsta delen av taket. Röken rör sig uppåt och när den når taket förflyttar den sig i sidled. Många gör felet att dom sätter brandvarnaren på väggen eller kanske lägger den på en hylla, men risken är då att röken aldrig träffar den eller att brandvarnaren reagerar mycket senare.
En brandvarnare skall placeras 50 cm ifrån väggen. När röken rör sig uppåt längs väggen viker den av och det kan bildas en luftficka i hörnet mellan väggen och taket. Sitter brandvarnaren nära väggen kanske den inte träffas av brandröken.
Ventiler, takfläktar och värmepumpar skapar ett luftflöde och kan blåsa bort röken från brandvarnarna så att larmet fördröjs.
.
Hur tätt ska brandvarnare sitta?
Som grundregel skall en brandvarnare täcka 60 m2. Stängda dörrar och hus med mindre öppna planlösningar kan behöva tätare placering av brandvarnare. Har du ett stort hus kan du tänka på att inte ha längre än 12 meter mellan varje brandvarnare.
.
Hur många brandvarnare behöver man
Har du fler än en våning skall du ha minst en brandvarnare per våning. I alla rum där någon sover bör det finnas en brandvarnare så glöm inte gästrummet. Optimalt är en brandvarnare i varje rum, dock inte i köket där den kan orsaka irriterande falsklarm. Badrummet likaså då vattenångan, som är en typ av rök, kan utlösa rökdetektorn.
I köket, hobbyrum och garaget kan det vara bättre med en värmedetektor vilken är en annan typ av brandvarnare. Den löser inte ut av brandrök eller andra orsaker vilket gör att du slipper onödiga falsklarm, utan om temperaturen överstiger en viss nivå eller vid en hastig temperaturökning larmar värmedetektorn.
I större byggnader är rekommendationen att använda sig av seriekopplade brandvarnare som pratar med varann antingen via kabel eller trådlöst. Idag finns även wifi brandvarnare eller smarta brandvarnare som är uppkopplade mot internet.
Tänk på att oavsett om du befinner dig på kontoret, i hemmet eller i husvagnen se till att du alltid har fungerande brandvarnare. Vi har även resebrandvarnare som smidiga att ta med sig överallt och bidrar med extra trygghet i form av överfallslarm eller rörelselarm.
Det absolut viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan situationen blir farlig. Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand. Därför bör du ha brandvarnare i alla sammanhang där du sover som exempelvis i fritidshuset eller i båten. En brandvarnare är en billig livförsäkring.
Att installera brandvarnare är den i särklass viktigaste och enklaste åtgärden för att åstadkomma trygghet och ett brandsäkert hem.
Brandvarnare är enkla att skaffa och installera och övervakar kontinuerligt uppkomsten av rökpartiklar.
Brandvarnaren larmar så att alla i bostaden får tid att reagera och vidta åtgärder.
Det viktigaste är att se till att alla kommer i säkerhet ut ur bostaden.
En brandvarnare skyddar effektivt mot brandrelaterade olyckor. Den vanligaste typen är en varnare som detekterar och larmar vid rökutvekling. Vi erbjuder både singelvarnare och varnare som är seriekopplade i system. Vilket betyder att varnar en, varnar alla.
Hur många rökvarnare du behöver beror på storleken på din bostad och hur många sovrum du har. Rekommendationen är minst en per våning eller per 60 kvm. Har du mer än ett sovrum rekommenderas seriekopplade enheter.
Testa din brandvarnare minst en gång per kvartal. Byt ut dina varnare efter 8-10 år så säkerställer du ditt brandskydd.
Brandvarnare – en billig livförsäkring – ger dig tid att rädda dig och din familj
Att installera brandvarnare är den i särklass viktigaste och enklaste åtgärden för att åstadkomma trygghet och ett brandsäkert hem.
Brandvarnare är enkla att skaffa och installera och övervakar kontinuerligt uppkomsten av rökpartiklar.
Brandvarnaren larmar så att alla i bostaden får tid att reagera och vidta åtgärder.
Det viktigaste är att se till att alla kommer i säkerhet ut ur bostaden.
.
Olika typer av brandvarnare
Du finner ett stort antal olika brand- och gasvarnare på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Den vanligaste typen av brandvarnare som vi installerar i våra bostäder är en optisk rökvarnare. Idag har de flesta brandvarnarna ett inbyggt 10-årigt batteri och man byter därför varnare var 10:e år.
Joniserande brandvarnare
Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och kan därför reagera på både synlig och osynlig rök. Dessa brandvarnare är bäst när det gäller att detektera snabbt uppflammande eller explosionsartade bränder med fullständig förbränning. Joniserande brandvarnare för hemmabruk är borttagna från marknaden på grund av för stor miljöpåverkan av radioaktivt material under återvinningsprocessen.
Optisk rökdetektor
Den vanligaste typen av brandvarnare har en optisk rökdetektor. Optiska brandvarnare innehåller inget radioaktivt material utan använder istället ett mycket avancerat fotocell-system där synliga rökpartiklar reflekteras i ett infrarött ljus, dvs denna typ av brandvarnare detekterar rök. Detta system är effektivast när det gäller detektering av pyrande bränder. Exempel på denna typ av brand kan vara en cigarett som ligger i en möbel, begynnande bränder i textiler och plast eller om en elektrisk kabel blir överhettad.
Värmedetektorer – ett komplement till rökvarnare
Värmedetektorer eller temperaturvarnare kompletterar optiska brandvarnare och används där det naturligt förekommer höga halter av dammpartiklar såsom i garage, vindar, tvättstugor eller källare. Värmevarnare passar även bra för kök där det stundtals förekommer vattenånga som i en optisk brandvarnare kan ge falsklarm. Eftersom denna typ av varnare endast reagerar på värmeförändring och inte på förbränningspartiklar, är användningsområdet mycket begränsat och räknas som ett komplement.
Kolmonoxidvarnare – lämplig för garage
En kolmonoxiddetektor, även känd som en kolmonoxidvarnare eller CO-detektor, är av avgörande betydelse för att skydda både hemmet och dess invånare. Den är konstruerad för att upptäcka farliga nivåer av kolmonoxid, en gas som är osynlig och luktfri men potentiellt dödlig vid höga koncentrationer. Kolmonoxid uppstår vid ofullständig förbränning av bränslen såsom gas, olja, trä och kol och utgör en allvarlig risk om den inte identifieras i tid. En kolmonoxidvarnare är lämplig i exempelvis garaget där man ofta har olika behållare med farliga kemikalier.
.
Vad ska man tänka på när man köper brandvarnare?
När du köper brandvarnare är det viktigt att tänka på placeringen. En brandvarnare bör finnas på varje våningsplan och helst i alla rum där någon sover. Tänk på att en brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter, så om ditt hem är större bör du skaffa fler enheter för fullständig täckning. För att säkerställa optimal funktion bör brandvarnaren placeras i taket mitt i rummet eller åtminstone 50 centimeter från väggen.
Tid är avgörande vid en brand, och en brandvarnare ger dig den värdefulla tiden du behöver för att reagera. För att undvika falsklarm bör du undvika att placera brandvarnaren nära ventilationsöppningar, i köket eller badrummet. Men det finns idag brandvarnare med pausfunktion som är speciellt utformade för köksmiljöer.
För att säkerställa att din brandvarnare fungerar korrekt bör du regelbundet testa den. Kontrollera att den fungerar minst en gång varje kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta från hemmet i mer än en vecka är det också viktigt att kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska när du återvänder. Att vara proaktiv med brandvarnarens underhåll och placering kan göra en stor skillnad i händelse av en brand.
.
Är det lag på att ha brandvarnare?
Nej, det är inte lag på att ha brandvarnare i Sverige, men det finns starka rekommendationer och allmänna råd om att brandvarnare bör finnas i alla bostäder.
.
Vad finns det för krav på en brandvarnare för hemmabruk?
För en brandvarnare för hemmabruk finns det krav på att den ska vara certifierad enligt den europeiska standarden EN-14604, vilket innebär att den har genomgått tester och är godkänd för försäljning inom EU. Det är också viktigt att brandvarnaren är utformad och placerad så att den, med hög tillförlitlighet, har förmåga att detektera och varna vid brand och utformas med tillräckligt snabb aktiveringstid för att varna tidigt.
.
Vem ansvarar för brandvarnare i lägenhet?
Många har funderingar kring sin brandvarnare i lägenhet och vad som gäller. I lagen står det att ägare eller nyttjanderättshavare i skälig omfattning ska hålla utrustning för släckning av brand osv. Det är oftast fastighetsägaren som är ansvarig att se till att det finns minst en brandvarnare installerad i varje hushåll. Hyresgästen är sedan ansvarig för skötsel och underhåll av brandvarnaren. Om du äger din bostad får du sköta inköpet och underhållet av brandvarnare själv. I vissa fall kan det även gälla för dig som hyresgäst – se vad som är avtalat i ditt hyresavtal.
Bostadsrättslägenhet
Det är föreningens styrelse som har det yttersta ansvaret för brandskyddet i fastigheten och de hanterar vanligtvis inköp och montering av brandvarnare. Bostadsrättsinnehavaren är därefter ansvarig för skötsel och underhåll av brandvarnaren. Detta regleras ofta i hyresavtalet – är du osäker stäm av med styrelsen.
Hyreslägenhet
Här ligger ansvaret på fastighetsägaren för att fungerande brandvarnare sätts upp men hyresgästen ansvarar sedan för att den fungerar i fortsättningen. Undantag kan förekomma så om du vill vara helt säker, läs igenom ditt hyresavtal.
Villa/radhus/fritidshus
Här ansvarar du själv för både installation och skötsel, om det inte är en bostadsrättsförening som äger fastigheten. Då kan andra regler gälla.
.
Hur många saknar brandvarnare?
Enligt tillgänglig statistik saknar en betydande andel av hushållen i Sverige fungerande brandvarnare. Upp till 70 procent av hyresbostäderna har saknat fungerande brandvarnare när det varit den boendes ansvar. Endast hälften av bostäderna har haft fungerande brandvarnare enligt uppgifter från räddningsverken. Närmare en tredjedel (29 procent) av villaägarna försäkrade hos Folksam har fått anmärkningar på sina brandvarnare under det senaste året vid besiktning. Brandskyddsföreningen bedömer att ett av tio hushåll saknar fungerande brandvarnare. Vid 36 procent av alla bostadsbränder saknades brandvarnare. Sammanfattningsvis tyder sökresultaten på att en betydande andel, uppskattningsvis mellan 30-70 procent, av hushållen i Sverige saknar fungerande brandvarnare.
.
Seriekopplade brandvarnare
Om man söker brandvarnare till större lokaler eller fastigheter så är vår rekommendation att satsa på seriekopplade brandvarnare. Fördelen med seriekopplade brandvarnare är att om en brandvarnare larmar så larmar samtliga sammankopplade brandvarnare. Det innebär att branden kan upptäckas tidigare även för personer som befinner sig längre iväg från brandvarnaren som utlöst larmet. Det finns såväl brandvarnare som sammankopplas med kabel som trådlösa varianter. En trådlös seriekopplingsbar brandvarnare underlättar installationen, särskilt mellan olika våningsplan. Radiofrekvensen som bör användas för trådlösa seriekopplade brandvarnare är säkerhetsfrekvensen på 868 Mhz. Detta för att inte störas av annan utrustning som ligger på den allmänna frekvensen 464 Mhz.
.
Smarta brandvarnare som ansluts till wifi
En smart brandvarnare som ansluts till wifi kan skicka ut information över internet. Det innebär att du via en app kan se om en brandvarnare larmar fast du själv inte är i närheten. Smarta brandvarnarna kan även trigga andra enheter som lampor. Särskilt användbart i lokaler som inte alltid är bemannade eller i fritidshuset som står tomt längre perioder. Att investera i smarta brandvarnare innebär att du snabbt kan få reda på om olyckan är framme via notiser på din mobil och vidta vidare åtgärder.
.
Skötsel av Brandvarnare
Läs noga igenom bruksanvisningen och spara den. Där står bl a var brandvarnaren ska placeras, hur den ska monteras, hur man testar och sköter brandvarnaren samt batteribyte och vilka batterier som ska användas.
Åtgärderna för att sköta en brandvarnare är mycket enkla, men viktiga.
BrandvarnareGruppen rekommenderar att brandvarnare byts ut vart 10:e år. Du kan se på din brandvarnares märkning när den är tillverkad.
1. Kontrollera
Kontrollera en gång i månaden att brandvarnaren fungerar. Det görs genom att trycka på testknappen. Håll inne några sekunder tills larmsignalen hörs. Testknappen kontrollerar samtliga nödvändiga funktioner i brandvarnaren.
Testa inte med rök eftersom detta kan vara missvisande om inte korrekt testutrustning användes.
Testa inte med öppen låga, eftersom detta kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen.
Om det inte hörs någon larmsignal när man testar så är det dags att byta batteri.
Efter batteribytet kontrollerar man på nytt funktionen genom att trycka på testknappen. Om det trots nytt batteri ändå inte hörs någon larmsignal är det dags att kassera den gamla brandvarnaren och installera en ny. Den kasserade brandvarnaren hanteras som el-avfall.
2. Rengör
Rengör regelbundet, gärna i samband med test av brandvarnaren, och speciellt vid oönskade larm bör man dammsuga brandvarnare med en mjuk borste. Man kan även torka av den med en mycket lätt fuktad trasa.
För bästa resultat:
1. dammsug
2. blås
3. dammsug
3. Var uppmärksam på batteribytessignalen
Alla batteridrivna brandvarnare avger en liten signal, oftast ett litet pip, ca en gång per minut när det är dags att byta batteri. Signalen varar i ca en månad. Brandvarnaren fungerar som vanligt under denna tid, men byt batteri så fort du hör pipet.
4. Kassering av uttjänta brandvarnare
När din brandvarnare inte längre fungerar lämnar du den till återvinning, oftast kommunens återvinningscentral men det kan också finnas lokala lösningar med mer fastighetsnära insamling. Då kommer den att förbehandlas och materialet kan återanvändas så att vi gemensamt sparar på jordens resurser. Du behöver inte plocka ut batteriet, det kan sitta kvar när du lämnar in brandvarnaren, det kommer till rätt återvinning ändå. Om du däremot byter batteri så lämnar du det gamla batteriet till batteriinsamlingen, också det på en återvinningscentral eller i andra lokala lösningar, exempelvis batteriholk.
.