Brandsläckare
Brandsläckare i hemmet
En brandsläckare är en vital del av brandskyddet i både hem och arbetsmiljöer. Den är konstruerad för att snabbt och effektivt släcka mindre bränder innan de hinner sprida sig och orsaka allvarliga skador. Vanliga typer inkluderar pulversläckare, skumsläckare och koldioxidsläckare, var och en anpassad för olika typer av bränder. Regelbunden kontroll och underhåll är avgörande för att säkerställa dess funktionalitet när det verkligen gäller.
–
Innehåll i artikeln
.
Vad är en brandsläckare?
En brandsläckare är ett viktigt verktyg som används för att hantera små bränder under nödsituationer. Det är dock viktigt att komma ihåg att en brandsläckare inte är lämplig för användning vid större eller okontrollerade bränder, som de som har spridit sig över stora områden eller är för farliga att närma sig. Brandsläckare finns i olika storlekar och använder olika släckmedel för att effektivt bekämpa olika typer av bränder, beroende på vilket material som brinner. De vanligaste släckmedlen inkluderar vatten, skum, pulver, koldioxid och kemikalier som är specifikt utformade för att släcka bränder i elektriska anläggningar eller bränder med oljor och fetter.
.
Funderar du på att köpa en brandsläckare i år? Kolla in vilken brandsläckare som är bäst i vår artikel ”Brandsläckare bäst i test 2024”
.
Vilken typ av brandsläckare är bäst?
Vilken brandsläckare som är bäst beror på vad det är du skall släcka. För i privata hem lämpar sig i första hand tre olika handbrandsläckare – pulversläckaren skumsläckaren och den nya litiumsläckaren.
Den vanligaste brandsläckaren man har i hemmet är pulversläckaren. Pulversläckaren lämpar sig väl för privata hem då den har en effektiv släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek. Den är dessutom lätt att använda då den har en bra räckvidd och klarar alla typer av bränder. Vid korrekt användning kan den släcka de flesta bränder som uppstår i hemmet. Pulver har en låg fryspunkt och tål att förvaras utomhus under vintern, vilket gör att den lämpar sig för exempelvis ett kallgarage. En mindre pulversläckare lämpar sig dessutom i bilen, husvagnen eller båten.
En nackdel med pulver är att det smutsar ned och är svårt att tvätta bort. Är du rädd om din exklusiva skinnsoffa eller den dyrbara målningen på väggen kan det vara lämpligare med en skumsläckare.
En skumsläckare består i huvudsak av vatten vilket gör den lätt att tvätta bort efter en släckning. De har dock inte lika stor spridning som en pulversläckare vilket gör att du måste gå närmare eldhärden för att kunna släcka det som brinner. Det är också viktigt att du verkligen riktar den mot eldhärden. Skum kan leda elektricitet vilket gör den olämplig för att släcka bränder i elektronik.
Skumsläckare ska förvaras inomhus under större delen av året, eftersom den är frostkänslig.
En ny handbrandsläckare som nyligen introducerades på marknaden är litiumsläckaren. Användningen av laddbara litiumbatterier ökar nu markant och tyvärr även antalet incidenter. Litiumbatterier finns i dag i allt från elbilar, elcyklar, solcellsbatterier, mobiltelefoner, drönare, läsplattor, handverktyg med flera.
Litiumbatterier har en hög energitäthet vilket innebär en viss explosions- och brandrisk. Vid en brand i litiumbatterier kan situationen bli kritisk på bara ett par minuter. Batterierna i sig utgör ingen fara. Men bränder kan uppstå om de överladdas, skadas eller utsätts för hög värme.
Problemet med litiumbatterier är att traditionella handbrandsläckare med pulver, skum, vatten eller koldioxid inte förmår släcka bränder i litiumbatterier. Litiumsläckare innehåller ett nytt släckmedel kallat AVD som effektivt kväver litiumbränder. AVD fungerar genom att dels kyla ner branden, dels lägger den sig som ett tätt skal över branden och kväver därmed elden.
Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en enda gång sedan måste den laddas om. Det gäller oavsett om du sprutat lite eller mycket.
.
Vilken brandsläckare ska man ha hemma?
Den bästa typen av brandsläckare att ha hemma är en pulversläckare på 6 kg med ABC-klassning. Den är särskilt populär eftersom den fungerar på flera typer av bränder:
A-bränder: Bränder i fasta material som trä och tyg.
B-bränder: Vätskebaserade bränder, exempelvis olja eller bensin.
C-bränder: Gasbränder, såsom propan eller butan.
Pulversläckare är kraftfulla och lämpliga för hemmet då de effektivt släcker bränder snabbt och är enkla att använda. Dessutom har de lång hållbarhet och kräver minimalt underhåll. En brandsläckare ska vara CE-märkt och följa standarden SS-EN3.
Vill du ha extra skydd i köket kan en fettbrandsläckare (klass F) vara ett bra komplement, speciellt för bränder i matfett eller oljor.
.
Hur många brandsläckare ska man ha?
I bostaden är det rekommenderat att du har en släckare på varje våningsplan. Tänk på att släckare skall vara lättillgänglig så att man snabbt kommer åt den vid en brand. Många placerar den inne i ett skåp för att den ser ful ut. Alternativet är att skaffa en designad brandsläckare som finns i andra färger, företrädesvis vit eller svart. Det går utmärkt att komplettera pulversläckaren med en mindre släckspray, men tänk på att den lilla behållaren inte innehåller så mycket pulver och lämpar sig bäst för mycket små bränder när exempelvis ett ljus tänder eld på ljusstaken eller köksbordet.
I garaget förvaras ofta större mängder brännbara vätskor såsom målarfärg, lösningsmedel, bränsle och andra vätskor. Att ha en extra pulversläckare i garaget är därför rekommenderad. Tänk också på att om du kör in bilen i garaget så rymmer en full bensintank ca 70 liter bensin. Har du i stället en elbil rekommenderar vi att du i stället investerar i en litiumsläckare.
I personbilen räcker det oftast med en mindre pulversläckare på 1 eller 2 kg.
I husvagnen eller husbilen bör man ha en minst en 3 kg pulversläckare om den är försedd med en fast installerad gasolanläggning.
I fritidsbåten är rekommendationen att du har en 2 kg pulversläckare med brandklassning ABC. Har du en större båt över 10 meter rekommendera vi att du har ytterligare en extra släckare.
.
Hur ofta ska man byta ut brandsläckare?
En typgodkänd brandsläckare har en mätare som visar i vilket skick din brandsläckare är. När mätaren visar på rött är det dags att byta. Har du haft brandsläckaren i 10 år eller längre rekommenderar vi att du också byter ut den, även om mätaren fortfarande visar grönt. Vänd gärna på brandsläckaren minst en gång om året då pulvret kan packa ihop sig och vid en brand vill man gärna kunna använda hela släckarens kapacitet. Lyssna efter ett ljud som låter som sand som rinner när du vänder på den.
.
Så kontrollerar du en handbrandsläckare
- Tryckmätaren ska stå på grönt fält. Knacka försiktigt på mätarglaset för att se att visaren inte har fastnat.
- Kontrollera så att slangen är hel och inte har några sprickor.
- Plomberingen, dvs den lilla metallringen sitter kvar.
- Släckaren inte har några synliga skador.
- Är det en pulversläckare passa på att vänd på den några gånger och sätt örat tätt mot släckaren. När du hör pulvret glida på insidan har du fått loss det.
.
Hur kasserar man en brandsläckare?
En gammal brandsläckare kan du lämna in på återvinningscentralen. En del av våra läsare frågar om det går att fylla på en gammal släckare, men då det kostar ungefär lika mycket som att fylla på en ny rekommenderar vi att du köper en ny. Då får du också en ny behållare då en gammal kan ha börjat rosta och kanske fungera sämre.
.
Hur får man bort pulver från brandsläckare?
Pulversläckare med abc-pulver är den mest mångsidiga släckaren. Den kan användas för släckning av nästan alla typer av bränder. Vid användning bildas ett kraftigt pulvermoln som snabbt täcker brandhärden och avbryter förbränningsprocessen. En nackdel med pulver är att det smutsar ned och är svårt att tvätta bort. Det bästa ock enklaste rengöringsmetoden är att ta fram dammsugaren! Eftertorka med en torr syntetisk trasa som kan dra till sig eventuellt kvarvarande pulver.
.
Effektivitetsklassning brandsläckare
En brandsläckares effektivitet anges med en siffer- och bokstavskombination. Hur effektiv släckaren är anges av en sifferkod. Ju högre effektklass (siffra) desto effektivare släckare. Olika bränder kräver olika släckmedel. För att underlätta valet av brandsläckare har men delat in brandsläckarna i olika klasser A, B, C, D, E och F.
Klass A – glödbrand. Brand i fibrösa material såsom trä, papper och textil.
Klass B – vätskebrand. Brand i brännbara vätskor som till exempel bensin eller olja.
Klass C – gasbrand. Brand i gasol, stadsgas med mera.
Klass D – metallbrand. Brand i aluminium, magnesium med mera.
Klass F – fettbrand. Brand i fett, matolja vid exempelvis en fritös eller ett stekbord.
Exempel: En 6 kg pulversläckare, som är den vanligaste i hemmet, med effektklass 55A 233B C klarar alla tre brandtyper och släcker största provbålet i respektive effektklass.
.